Vltava

Vltava je nejdelší řeka v ČR. Pramení na Šumavě poblíž Kvildy (Teplá Vltava), soutokem se Studenou Vltavou pak vzniká Vltava. Délka celého toku je 430 Km. U Mělníka se vlévá do Labe.

Méně známý je horní úsek Vltavy (nad Lipnem). Teplá Vltava je sjízdná z Polky či Horní Vltavice a je možné dojet až do Lipenské nádrže (Nová Pec). Zatím jde o úzkou, čistou, hodně meandrující horskou řeku. Je zde málo lidí, o to hezčí je příroda kolem. V úseku Soumarský most – Pěkná řeka protéká národním parkem, splutí je omezeno (viz podmínky NP Šumava) a je nutná registrace.

Následuje vodní nádrž Lipno. Pod ní začíná úsek jen pro zkušené vodáky na zavřených lodích, jezdí se zde vodní slalomy a najdete zde známe Čertovy proudy (doporučujeme procházku podél nich).

Vodácky nejznámější a nejvyužívanější úsek  je 48km z Vyššího Brodu do Boršova. Najdete zde příjemně tekoucí řeku, mírné peřejky, sjízdné jezy, hodně kempu a restaurací i mnoho kulturních památek (např. hrad Rožmberk, Český Krumlov, klášter Zlatá Koruna) podél řeky. Díky regulaci Lipna má tento úsek navíc vždy dostatek vody. Nevýhodou je opravdu velké množství lidí na řece během sezóny.

Pod Českými Budějovicemi již Vltava není po vodácké stránce zajímavá (přehrady, volej) a příliš se nejezdí.