Nastavení tisku

Zavřít tisk
Vodácká navigace
www.vodackanavigace.cz

Lužnice

Celá řeka, délka 148 km
type
NPR Stará a Nová řeka
levý břeh (200m)
43,3 km
Stará a Nová řeka je národní přírodní rezervace ev. č. 407 na k.ú. Holičky u Staré Hlíny, Stříbřec, Majdalena a Hamr (okres Jindřichův Hradec). Oblast spravuje AOPK ČR Správa CHKO Třeboňsko. Stará řeka a Nová řeka jsou též součásti kulturní památky Rožmberská rybniční soustava.
Důvodem ochrany jsou přirozené lesní porosty, mokřady a populace vzácných a ohrožených druhů živočichů klínatky rohaté (Ophiogomphus cecilia), páchníka hnědého (Osmoderma eremita), tesaříka obrovského (Cerambyx cerdo) a kuňky obecné (Bombina bombina) včetně jejich biotopů.

Roste zde hlavně blatouch bahenní, bledule jarní, ďáblík bahenní. Mezi vzácné rostliny, které se v rezervaci vyskytují, patří žebratka bahenní, puštička rozprostřená, kosatec žlutý nebo leknín bělostný. Na jihu se vyskytují vzácné porosty statných dubů.

Bezobratlí živočichové jsou zastoupeny vzácnými druhy brouků například tesařík obrovský nebo páchník hnědý. Mezi hojné druhy patří bělopásek tavolníkový nebo pavouk lovčík vodní. V močálech se vyskytují některé druhy ptáků jako chřástal vodní, chřástal kropenatý nebo bekasina otavní, je zde také ledňáček říční, který hnízdí na břehu Lužnice nebo ptáci hnízdící v lesích jako čáp černý orel mořský nebo jestřáb lesní. Nejdůležitější savec v této rezervaci je vydra říční. Wikipedie
66 km
type
Ferrata tábor
pravý břeh
Tábor
109,3 km
Krátká cvičná ferrata pro začátečníky, vysoká cca 30 m.
Obtížnost: B, dobře uchycené ocelové lano po celé délce a několik stupových kramlí, žádný převis, nic exponovaného ani výrazněji vzdušného.

Pro zdolání je potřeba speciální ferratové vybavení.
400 m
type
Modrý lom
pravý břeh (100m)
Tábor
109,7 km
"Stonehenge" u řeky Lužnice. Geologická expozice a oblíbené místo pro skalní lezení.
6,5 km
type
Skála s tunelem
levý břeh
116,3 km
Na turistické cestě je tunel skrz skálu.
1,4 km
type
Skála pod Příběnicemi
levý břeh
117,7 km
300 m
type
Zřícenina hradu Příběnice
levý břeh (300m)
118 km
Při vystupování a ukládání lodí na břehu respektujte pravidla penzionu Příběnice.

Na hrad se dostanete od řeky po žluté turistické značce.

Příběnice jsou zřícenina hradu 3,5 severozápadně od Malšic a 8 km jihozápadně od Tábora v okrese Tábor. Hrad stál na výrazné ostrožně obtékané meandrem Lužnice v nadmořské výšce 410 m n. m. Součástí sídelního komplexu byl také latrán a menší hrad Příběničky na protějším břehu řeky. Společně jsou od roku 1958 chráněny jako kulturní památka ČR.

Spolu s hradem Stará Dubá byly Příběnice jedinými hrady, které mohly ve 13. století svým rozsahem a kvalitativním provedením konkurovat menším královským hradům s obvodovou zástavbou, a demonstrovaly tak moc a možnosti svých majitelů. Wikipedie
5,6 km
type
Stádlecký řetězový most
levý břeh
123,6 km
Stádlecký most přes Lužnici stojí od roku 1975 pod městysem Stádlec a je posledním dochovaným empírovým řetězovým mostem v České republice. Původně, v letech 1848–1960, překlenoval Vltavu u Podolska. V roce 1959 byl jako Podolský most prohlášen národní technickou památkou. V letech 1960–1975 byl rozebrán a přemístěn na dnešní místo na Lužnici. Wikipedie
4 km
type
Zřícenina Dobronice
pravý břeh (100m)
Dobronice u Bechyně
127,6 km
Dobronice je hradní zřícenina, která se nachází na okraji vesnice Dobronice u Bechyně asi 7 kilometrů od Bechyně v okrese Tábor. Vypíná se nad řekou Lužnice. Kolem hradu vede červeně značená turistická stezka Tábor-Bechyně.

V sezoně je přístupná zachovalá hradní věž a v areálu hradu se konají různé atrakce pro turisty. Wikipedie
9,3 km
type
Zámek Bechyně
pravý břeh (100m)
Bechyně
136,9 km
+420 601 554 240
500 m
type
Via ferrata Bechyně - Zářečí
levý břeh (100m)
137,4 km
Těžká ferrata na břehu Lužnice (obtížnost D/E). Ferrata není průchozí, je nutné vrátit se zpět po stejné trase. Další její zajímavostí je lanový mostek, který má jako první ferrata u nás.

Pro zdolání je potřeba speciální ferratové vybavení.

Po žluté značce vyjděte nahoru na pole, odku se po šipkách dostanete na začátek ferraty.